Dokazani načini za smanjenje/uklanjanje celulita

Glatka koža bez celulita je verovatno želja svakoga od nas. Istina je da je celulit problem velikog broja osoba, bez obzira na pol, godine, pa čak I građu tela. Pre nego što počnemo da iznosimo neke od najboljih strategija za smanjenje, odnosno uklanjanje celulita, hajde da se pre svega osvrnemo na to šta je uopšte celulit I kako nastaje.

Celulit je promena na koži opisana kao "pomorandžina kora".

Jedan deo medicinskih stručnjaka smatra da celulit jeste bolest tkiva, mada bezopasna za opšte zdravlje organizma. Prema mišljenjima drugih lekara, celulit je samo jedan od normalnih načina raspoređivanja masti u ženskom telu čemu doprinosi hormon estrogen svojom osobinom da zadržava vodu u organizmu.

Međutim, takođe se smatra da je savremeni način života jedan od glavnih uzroka pojave celulita. Jedan od dokaza je činjenica da se ovaj termin prvi put učestalo pominje tek 70-ih godina prošlog veka.

Celulit predstavlja kombinaciju masti I viška vode u obliku talasaste grudvičaste mase zarobljene od strane vezivnog tkiva, koja se nalazi neposredno ispod površine kože, što prouzrokuje opuštenu i neravnu kožu koja ima izgled "pomorandžine kore".
Celulit je, takođe, promena koja se javlja najčešće na bokovima, butinama I abdomenu kod čak 90% žena.

Struktura masnog tkiva se razlikuje u zavisnosti od pola, odnosno u zavisnosti od nivoa androgenih (muških polnih) hormona. Kod žena su masne ćelije orijentisane vertikalno u odnosu na površinu kože, dok kod muškaraca stoje koso čineći mrežu I ttime stvaraju potencijalno manje neravninen na koži, što dovodi do toga da muškarci uglavnom nemaju problem pojave celulita.

Celulit nastaje polako I postepeno. Ukoliko ne pokušamo da ga predupredimo ili zaustavimo, on će sa godinama da se poveća.

Postoji mnogo načina koji mogu da pomogu u borbi protiv celulita, a neki su naravno efektniji od drugih. Istina je da je celulit probllem sa kojim se susreću I žene I muškarci, ali svakako je u većoj meri prisutniji kod žena.

Mesta na kojima se najčešće javlja su pre svega bedra, noge I zadnjica, ali može da se pojavi I na rukama, pa I na listovima.

Smatra se da su glavni uzroci nastanka celulita:

 • Nedovoljno uzimanje vode (minimum oko 2l dnevno)
 • Loše navike u ishrani
 • Nebavljenje sportskom aktivnošću
 • Česte promene telesne težine
 • Predugo sedenje
 • Napetost I stres
 • Cigarete, alkohol, kafa...

UZROCI NASTANKA CELULITA

Prema nekim istraživanjem, čak 90% žena iznad 30 godina ima neku vrstu celilita. U Africi je ova pojava mnogo ređa. To nam pokazuje da celulit, između ostalog, ima veze sa naslednim faktorom I građom tela.

Ipak, genetski faktor sam po sebi ne može toliko da utiče koliko sledeći faktori:

 • Hormonalni faktor – evidentan je s obzirom na to da celulit mnogo više pogađa žene. Hormoni igraju glavnu ulogu u pojavi celulita, a naročito estrogen.
 • Faktor cirkulacije – kada postoji poremećaj sistema za cirkulaciju, poput vena, teških nogu ili teškoće sa drenažom (izbacivanje tečnosti) na nivou nogu, postoji veća sklonost celulitu.
 • Faktor držanja - preterana iskrivljenost kičme u lumbalnom dellu izaziva razne poremećaje u telu, kao I navika pognute glave I vrata I isturenog stomaka.
 • Psihološki faktor – napada većim delom emocionalno neuravnotežene žene koje pate od anksioznosti I nesanice. Takođe, stres, umor, neraspoloženje I dugo sedenje su elementi koji pospešuju pojavu celilita.
 • Dijetetski faktor – celulit ima mnogo više veze sa otrovnim navikama (alkohol, duvan) i neprikladnom ishranom, nego sa preteranim jelom.

LEČENJE CELULITA

Pravilna I zdrava ishrana postala je jedan od najvažnijih problema savremenog čoveka.

Hipokrat je rekao: "Tvoja hrana biće tvoj lek".

Mnoge kliničke studije su pokazale da celulit ne nestaje primenom dijete I fizičke aktivnosti, jer se u oba slučaja sagoreva (smanjuje) masno tkivo, ali se ne menjaju strukture u koži koje su odgovorne za nastanak celulita. Nažalost, kod nekih žena fizička aktivnost čak I pogorša izgled celulita, jer uvećavanjem mišići počnu da potiskuju još više potkožno masno tkivo prema površini kože. To nikako ne znači da treba prestati sa vežbanjem, već treba prilagoditi način I vrstu vežbanja po savetu stručnog lica.

Deset saveta za pravilnu ishranu:

 1. Jesti raznovrsnu ishranu
 2. Održavati optimalnu težinu
 3. Smanjiti unos zasićenih masnih kiselina
 4. Povećati unos polinezasićenih masnih kiselina
 5. Smanjiti unos holesterola
 6. Povećati unos složenih ugljenih hidrata I dijetalnih vlakana
 7. Redovno unošenje tečnosti
 8. Smanjiti unošenje šećera
 9. Smanjiti unos soli
 10. Smanjiti I izbegavati unos kafe, alkohola I duvana.

OTKRIJTE DOKAZANE NAČINE ZA SMANJENJE, ODNOSNO UKLANJANJE CELULITA U POTPUNOSTI

1. Važnost ishrane. Nije tajna da ishrana igra ogromnu važnost kako u zdravstvenom, tako i estetskom aspektu. Kod celulita, postoji hrana koja pomaže u eliminaciji istog, a postoje i one namirnice koje potpomažu da se pomorandžina kora stvori, odnosno postane vidljivija.

Ako ste odlučili da smanjite vidljivost celulita putem ishrane, evo šta trebate učiniti:

Vitamin C. Namirnice koje su prirodno bogate vitaminom C mogu da pomognu vašem organizmu da ojača vezivno tkivo kože, što samo po sebi smanjuje vidljivost celulita.
Povećajte pre svega unos voća i povrća, a obavezno uvrstite kivi, papriku, brokoli, bobice, kao i citruse uopšteno u svoju svakodnevnu ishranu.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline. Navodi se da bi i namirnice bogate zdravim uljima mogle biti od koristi, a svakako je poželjno da redovno konzumirate avokado, maslinovo ulje, orašaste plodove, kao i masniju ribu uopšteno.

Kolagen u hrani. Nije tajna da je kolagen jedan od najboljih saveznika za lepotu, a pre svega lepotu kože. Dobra vest je da se kolagen prirodno nalazi u određenim namirnicama, a mi Vam preporučujemo da pasulj, piletina, grčki jogurt, kao i crveno meso od sada budu redovni na vašem tanjiru.

Moćne namirnice koje smanjuju vidljivost celulita. Postoje i neke veoma moćne namirnice za koje se tvrdi da mogu da eliminišu celulit, odnosno da smanje njegovu vidljivost. To bi pre svega bio peršun, zbog svoje mogućnosti da izbaci višak tečnosti iz organizma. Sigurni smo da ste primetili da zadržavanje tečnosti u telu dodatno naglašava pomorandžinu koru. Pored peršuna, možete da isprobate i heljdu, koja sadrži veoma visok nivo lizina. Lizin je poznata aminokiselina koja je u stanju da obnovi tkivo i rezerve kolagena u organizmu.

Sada kada smo videli koje su to namirnice obavezne kada želimo da smanjimo, odnosno uklonimo celulit, hajde da kažemo i reč dve o tome koja hrana pogoduje nastanku, odnosno vidljivosti celulita. Pre svega, to je prerađena hrana, poput obrađenih mesnih proizvoda, sireva, slatkiša i industrijskih grickalica. Gazirani i zaslađeni sokovi, supe iz kesice, kao i konzervisana hrana takođe mogu da budu problematični. Problem je pre svega u tome što ova hrana uglavnom sadrži previše soli, a već smo pomenuli da preteran unos soli u organizam veže vodu u telu, što celulit čini izrazito vidljivim. Beli hleb i peciva takođe nisu prijatelji glatke kože, a preteran unos ugljenih hidrata u organizam veže više vode za mišiće, što celulit čini još vidljivijim.

2. Fizička aktivnost. Alfa i omega rešavanja svakog zdravstvenog, pa možemo reći i estetskog problema, pre svega polazi od ishrane i fizičke aktivnosti. Sigurni smo da niste začuđeni što se fizička aktivnost našla na našoj listi. Poželjno je da se fokusirate na vežbe za određeni deo tela. Na primer, ukoliko je celulit najviše izražen na nogama, fitnes stručnjaci tvrde da bi preskakanje vijače moglo pomoći.

3. Voda. Dehidratacija organizma će se prvo odraziti na koži, a sigurni smo da je to upravo ono što ne želite. Ne zaboravite da hidrirate svoj organizam na optimalnom nivou - unosite barem 1.5l vode dnevno.

4. Anticelulit kreme i serumi. Niste spremni da u potpunosti promenite svoju ishranu i životni stil? U tom slučaju, verovatno želite da znate koliko su anticelulit kreme i serumi efikasni u tretiranju pomorandžine kore. Tvrdi se da je kod odabira efikasne anticelulit kreme najvažnije da se fokusirate na njene sastojke. Na primer, dokazano je da cimet, kofein, kao i ženšen mogu pomoći u smanjenju vidljivosti celulita. Zašto je to tako? Ove namirnice potpomažu cirkulaciju u organizmu, što samo po sebi dovodi do smanjenje vidljivosti neravnina na koži, ali i potencijalnog izbavicanja viška tečnosti iz tela.

5. Endosfera. Endospheres Therapy danas za mnoge dame širom sveta predstavlja prvi izbor u borbi protiv, odnosno kompletnoj eliminaciji celulita. Endospheres terapija je zasnovana na principu kompresivne mikrovibracije, a izvodi se kombinacijom vibracije i pritiska.
Specijalno kreirani aparati sa pulsirajućim cilindrom imaju 55 snažnih sfera koje prenose mikrovibracije na tkivo, što prirodno obnavlja kolagen i elastin u koži, odnosno telu.
Endospheres Therapy je prvobitno kreirana za tretiranje hroničnog limfedema, odnosno oticanje pojedinih delova tela, kao i nakupljanje viška vode u organizmu.
Endosfera sama po sebi rešava više problema odjednom, a prvobitno je najefikasnija u eliminaciji pomorandžine kore, celulita, odnosno panikulopatije. Pored toga, ovaj svetski tretman broj 1 je savršen odabir i kada želimo da postignemo toniranje mišića, smanjenje masnih naslaga i tretiranje različitih nesavršenosti lica.

Endospheres Therapy se koristi i za razbijanje potkožnih masnih naslaga. Rezultati koje Endosfera donosi oduševljavaju baš svakoga, a može se očekivati i smanjen obim butina do neverovatnih 2,5cm. Klinički dokazano oblikovanje tela rezultuje smanjenjem do čak 2 konfekcijska broja.

Endospheres Therapy garantuje i reaktivaciju cirkulacije krvi, nahranjenost kože, te snabdevanje ćelija kiseonikom, što rezultira izuzetnom glatkoćom kože.
Uz primenu Endosfere, dolazimo i do poboljšane mikro-cirkulacije na svim tretiranim oblastima, kao i do vidljivih rezultata oblikovanja, odnosno konturisanja tela. Bolji tonus mišića je takođe zagarantovan.

Ono što Endospheres Therapy izdvaja od drugih tretmana su pre svega rezultati koje donosi, ali ne samo to. Tretman je potpuno bezbolan, neinvazivan i bezbedan, a takođe deluje prijatno i opuštajuće. Endosfera je najviše bazirana na oblasti oblikovanja tela, ali i na uklanjanja nesavršenosti lica, stoga ne čudi da upravo ovaj tretman danas predstavlja jedan od najpoželjnijih tretmana širom sveta.

Kao što i sami možete da zaključite, borba protiv celulita može da ima svoj lakši i teži put, odnosno manje i više efikasan način. U svakom slučaju, odabir uvek zavisi i od toga kakvim rezultatima težite. Ako samo želite da smanjite vidljivost celulita, odnosno pomorandžine kore, moguće je da će vam i prve četiri stavke na našoj listi biti od pomoći. Ukoliko pak težite potpunoj savršenosti, te kompletnom uklanjanju celulita, vaš odabir će svakako biti Endospheres Therapy.